475: When Marriage Becomes Punishment: over vrouwenrechten in Marokko

© Nadir Bouhmouch

© Nadir Bouhmouch

Sinds gisteren is 475: When Marriage Becomes Punishment, de nieuwe film van Nadir Bouhmouch, online te bekijken. Het gaat voornamelijk om de zelfdoding van Amina Filali en het komt vandaag online omdat twee jaar geleden Fadoua Laroui zichzelf in brand stak omdat ze geen sociale woning kreeg als alleenstaande moeder.

Bouhmouch reageerde anderhalf jaar geleden enkel anoniem onder de naam LeJebly, zoals toen ik hem hier sprak: https://protestinmarokko.wordpress.com/2011/07/06/verdeeldheid-onder-marokkanen-na-het-referendum/ Nu heeft hij een andere aanpak en reageert en publiceert hij met zijn volledige naam.

De film (Engels):

475 (english) from 475 on Vimeo.

Mariam El Maslouhi schreef een interessante tekst waarin ze vertelt over hoe deze film haar deed denken aan haar ervaringen in een Marokkaans weeshuis:

Na de film wilde ik mijn artikel afmaken maar kon het niet. Ik was boos, ontzet en verdrietig. Na bijna 2 jaar niet in Marokko te zijn geweest kwamen de beelden van de film hard aan.

Ineens bedenk ik me dat ik misschien bewust een lange tijd niets heb geschreven over Marokko. Het zijn niet de films en artikelen die zo een indruk op mij maken. Het zijn de herinneringen die zij weer tot leven brengen. Door de films en artikelen zijn de vrouwen, met wie ik tijdens mijn jaar vrijwilligerswerk in Marokko heb gewerkt, weer erg dichtbij. Elk verhaal, elk kind en elke traan zag, voelde en herleefde ik.

Als zeventienjarig meisje, vers van de HAVO en met een koffer vol dromen, vertrok ik naar Marokko. Ik ging daar werken als vrijwilligster in een weeshuis waar bijna dagelijks baby’s werden achtergelaten door (voornamelijk) ongehuwde moeders. Dikwijls werden baby’s ook afgeleverd door de politie. Die hadden dan een baby in een vuilcontainer gevonden. Mijn collega’s waren vrouwen die 48 uur in de week werken en 110 euro per maand verdienen maar toch altijd vol goede moed maar doorgaan.